lauantai 5. marraskuuta 2016

Kurpitsapiirakka

Kurpitsapiirakka on amerikkalaisen kiitospäivän perinteinen ruokalaji, mutta kurpitsat näyttelevät keskeistä osaa Suomeenkin rantautuneessa Halloweenissa, ja miksei kurpitsapiirakka sopisi supisuomalaiseen kekriinkin. Mausteineen se tuoksuu herkullisen piparkakkumaiselta, etten sanoisi jouluiselta. 

Tämän noin tunnissa leivottavan kurpitsapiirakan salaisuus on valmis kurpitsahillo. Toki valmistuksen voi hillon puutteessa myös aloittaa ihan alusta, eli kuutioimalla, keittämällä ja soseuttamalla kurpitsan. Silloin piirakka ei tosin ole enää nopea, koska kurpitsan keittäminen lähes soseeksi on melkoisen aikaavievää puuhaa. 

Lopputulokseen päästäkseni yhdistelin aineksia useammasta eri kurpitsapiirakkaohjeesta. Pohjan ohjeen lainasin Maku-lehden reseptistä

Nopea kurpitsapiirakka

pohja: 
125 g voita
2 rkl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 keltuainen

täyte:
750 g kurpitsahilloa (ks. resepti) - voit korvata hillon keittämällä 750 g kuutioitua kurpitsaa, johon olet lisännyt sen verran vettä että kuutiot juuri peittyvät, kunnes kurpitsa on pehmeää ja soseuttaa sen* 
2 kananmunaa
1,75 dl maitoa
25 g sulatettua voita
hyppysellinen (0,25 tl) kutakin seuraavista: 
jauhettu tai raastettu muskottipähkinä
jauhettu inkivääri
jauhettu neilikka
kardemumma

*Jos keität kurpitsasoseen piirakkaa varten, tarvitset täytteeseen lisäksi 0,5 tl jauhettua kanelia ja 140 g sokeria. 

Nypi voi, sokeri ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää munankeltuainen ja sekoita se taikinaan. Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. 

Esipaista pelkkää piirakkapohjaa 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa (Peitä pohja leivinpaperilla ja laita päälle painoksi herneitä tms. Luin jostain hyvän vinkin, että piirakkapohjan paistamisessa voi käyttää apuna pieniä kolikoita ja niksi toimikin hyvin.) 

Piirakkapohjan paistuessa sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. 

Ota piirakkapohja uunista ja lisää täyte. Pudota uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista piirakkaa täytteineen vielä 35-40 minuuttia. 

Anna piirakan jäähtyä ja jähmettyä hyvin ennen tarjoamista. 


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kommentoida: mulla on juuri tuo sama astiapyyhe, tuo kettupyyhe, ihana :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails