maanantai 10. lokakuuta 2016

Siinä on reikä!

Kun olin lapsi, äitini teki toisinaan "ossonpukkoa" niin kuin tämän alkujaan pohjoisitalialaisen ruokalajin nimi korvaani kuului. Minulla on hämärä makumuistikuvakin äidin laittamasta osso bucosta, mutta se taisi perheessämme jäädä sinne 1970-luvulle isoisän suolaamista silakoista tehdyn silakkalaatikon ja kotitekoisten verilettujen kanssa.

Osso bucoon käytettävä liha on perinteisesti vasikan potkaa, joka on leikattu poikkisuuntaan niin että tuloksena on kiekkomainen lihanpala, jonka keskellä on ydinluu. Kun tämä luu sitten muhii aikansa uunissa muiden hyvien ainesten kanssa, luuydin sulaa osaksi lientä ja lopputuloksena meillä on osso buco, luu jossa on reikä.

Meidän osso bucomme syntyi tällä kertaa porosta. Ohje, jota en tietenkään malttanut olla vähän virittelemättä, löytyi pororeseptit.fi -sivustolta.

Poron osso buco (neljälle-viidelle)

1 kg poron potkakiekkoja
vehnäjauhoja (leivitykseen)
voita (paistamiseen)
2 sipulia
2 porkkanaa
palsternakka 
2 valkosipulin kynttä
1 dl tomaattipyrettä
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio tai vastaava määrä fondia
4 laakerinlehteä
10 maustepippuria
5 tuoretta timjamin oksaa
5 tuoretta salvian lehteä
suolaa 

Ota liha lämpiämään noin tuntia ennen valmistusta. Sillä välin ehdit hyvin kuoria sipulin ja juurekset ja pilkkoa ne isohkoiksi paloiksi. 

Kuumenna voi paistinpannussa tai suoraan tulenkestävässä padassa. Jauhota potkakiekot ja ruskista ne voissa parissa erässä. Siirrä syrjään. 

Kuullota vuorostaan juureslohkot ja sipulit lihan paistamisen käyttämässäsi voissa (lisää tarvittaessa voita). Kaada vesi pannuun ja kiehauta irti siihen tarttuneet herkulliset paistomaut. Lisää kasvikset liemineen lihojen kanssa pataan, ja sekoita joukkoon tomaattipyre, lihaliemikuutio/fondi, murskatut valkosipulin kynnet sekä mausteet. Muista suola.  Kuumenna kiehuvaksi.

Hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla tai uunissa 150 asteessa 2-3 tuntia kunnes liha on mureaa ja irtoaa luista. 




Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails