lauantai 2. toukokuuta 2015

Keimailevat kananmunat

Maallemuuton myötä olemme päässeet nauttimaan tuttavaperheen iittiläisten maatiaiskanojen munimista kananmunista. Niiden maku on niin hyvä, että en oikein raaski käyttää niitä esimerkiksi leipomiseen, vaikka ne siinäkin ovat kuulemma erinomaisia, vaan tykkään syödä ne sellaisenaan.


Keittämisen tai paistaisen lisäksi oikein hyvä tapa nautiskella herkullisista maatiaismunista on tehdä aamiaiselle munakuppeja, oeufs en cocotte. Cocotte on paitsi kuumennuksen kestävä pieni annosvuoka, myös kevytkenkäinen keimailijatar. Lisukkeineen nämä kananmunatkin viettelevät makuaistin.

BBC Food -sivuilta löytyvä ohje on Rachel Khoon ohjelmasta The Little Paris Kitchen. Perusohjeeseen voi lisätä melkein mitä vain Tyylikästä on koristella uunista otetut kokotit pienellä keolla mätiä. Tällä kertaa lisäsin kokotteihin hiukan suikaloitua palvikinkkua ja nokareen ruohosipulituorejuustoa. Tillin jätin pois, eikä sattunut olemaan muutakaan sopivan tuntuista tuoreyrttiä käsillä, mutta esimerkiksi rakuuna tai kirveli voisivat sopia hyvin.

Kokotit eli oeufs en cocotte (neljälle)

150 g prk ranskankermaa
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
hyppysellinen jauhettua muskottipähkinää
(kourallinen tuoretta tilliä)
4 (luomu-)kananmunaa

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. 

Uunin lämmetessä sekoita ranskankermaan suola, mustapippuri ja ripaus muskottia. Laita sitten kunkin annosvuoan pohjalle kukkurainen ruokalusikallinen maustettua ranskankermaa, jonka päälle laitat yrtit ja/tai muut "täytteet". Riko päälle kananmuna ja lisää vielä toinen ruokalusikallinen ranskankermaa. Lopuksi ripota päälle vielä hiukan pippuria, suolaa ja muskottia.

Laita annosvuoat uunivuokaan, johon kaadat kädenlämpöistä vettä kunnes vesi yltää suunnilleen annosvuokien puoliväliin. Hauduta uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kananmunat ovat sopivasti hiukan jähmettyneet - keltuainen saa olla löysää. 

Tarjoa kokottien kera rapeakuorista maalaisleipää, jota voit kastaa kananmunaseokseen. 


Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails