lauantai 28. helmikuuta 2015

Sipuligalette

Maku-lehdestä 1/2015 löytyi galette-ohjeita. Niitä piti päästä heti testaamaan, ja ensimmäiseksi valikoitui tämä sipuligalette. Lehdessä taikinasta leivottiin useampi pieni piiras, mutta halusin kokeilla tähden muotoon taiteltua isompaa.

Sipuligalette 
(Maku 1/2015)

pohja:
1,5 dl spelttijauhoja
100 g voita
0,5 tl suolaa
0,5 dl tummaa olutta

täyte: 
3 keltasipulia
2 punasipulia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 rkl  juoksevaa hunajaa
2-3 rkl tuoretta, silputtua timjamia (minulla oli vain kuivattua tähän hätään, laitoin sitä hiukan vähemmän)
  Valmista ensin taikina: nypi sekaisin pehmeä voi, jauhot ja suola. Vältä paljoa vaivaamista. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi. 

Taikinan jähmettyessä valmista täyte: kuori sipulit ja valkosipulinkynnet ja leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Silppua valkosipulinkynnet.

Kuullota sipuleita voissa pannulla ja hauduta sitten 20 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta suolalla, pippurilla, hunajalla ja timjamilla. Anna jäähtyä.


Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä pyöreähköksi levyksi. (Tämän jälkeen nostin taikinan leivinpaperille uunipellin päälle helpottamaan sen käsittelyä.) Leikkaa taikinalevy viisikulmioksi, jonka sivujen keskelle leikkaat n. 4 cm poikkiviillot. Levitä täyte levylle jättäen reunoille pari-kolme senttiä tyhjää. Nosta taikinan liepeet täytteen päälle. Voitele reunat munalla ja ripottele päälle juustoraastetta (itse lisäsin raasteen ennen kuin nostin taikinan reunat).

Voit myös vain rypyttää reunat rennosti täytteen päälle. 


Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.


Sivumennen, galette sattuu olemaan myös naapurikaupungissa sijaitsevan erinomaisen konditorialeipomon nimi. Muutenkin täällä kaakonkulmalla on ilahduttavassa määrin pieniä, paikallisia leipomoita, joiden tuotteet ovat hyvin edustettuina paikallisissa ruokakaupoissa ja ne ovatkin sangen mainioita.

1 kommentti:

Nanna kirjoitti...

Onnea 9-vuotiaalle ruokablogi-pioneerille! Palaan tänne, en niinkään yksittäisten reseptien vaan tunnelman takia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails