torstai 7. heinäkuuta 2011

Fattoush ja tabbouleh

No niin, matkat on hetkeksi matkailtu ja juhannukset Kesäkodissa juhlittu pitkän kaavan mukaan. Nyt on aika ryhtyä purkamaan postausta odottavien aiheiden sumaa.

Blogipiknikille viemämme Lähi-idän salaatit saivat niin paljon kehuja, että tässä vielä ohjeet niiden valmistukseen.

Fattoush on yksinkertaisesti vihersalaatti johon on upotettu edellispäivän kuivahtanut leipä. Nostattamaton vehnäleipä muistuttaa nimittäin kuivuttuaan erehdyttävästi sekä koostumukseltaan että maultaan pahvia, eikä sitä sellaisenaan syö vuohikaan vikisemättä. Fattoushiin löytyy meiltä myös aikaisempi, hieman erilainen ohje, ja samasta postauksesta löytyvät ohjeet myös munakoisotahna mutabbaliin ja hummukseen. Tässä on se fattoushin versio jota piknikille valmistimme.

Fattoush
(leipäsalaatti)

2-3 kpl pitaleipää
rypsiöljyä tms. miedon makuista öljyä uppopaistamiseen

3 isoa tomaattia
1 pienehkö tuore kurkku
1 keskikokoinen punainen paprika
1-2 kevätsipulia varsineen
nippu sileälehtistä persiljaa
kourallinen mintun lehtiä
murskattu valkosipulin kynsi
puolikkaan sitruunan mehu
oliiviöljyä 
ripaus jeeraa (juustokuminaa)
mustapippuria myllystä

Leikkaa pitaleivät salmiakinmuotoisiksi paloiksi. Irrottele leivän "puoliskot" toisistaan. Kuumenna öljy ja uppopaista pitaleipäpalat ruskeiksi ja rapeiksi. Nosta ne reikäkauhalla öljystä valumaan lautaselle talouspaperin päälle.  

Pilko kurkku, tomaatti ja paprika pieniksi kuutioiksi. Valuta kulhoon kertyvä ylimääräinen neste pois. Silppua kevätsipuli ja persilja ja lisää kulhoon. Lisää salaattiin sitruunamehu, oliiviöljy ja mausteet ja sekoita hyvin. Lisää paahdetut leivät sekaan vasta juuri ennen tarjoamista etteivät ne likoa (me emme hoksanneet tehdä tätä piknikkiä varten). 


Tutumpi näistä kahdesta lienee bulgur-pohjainen tabbouleh, joka voidaan tehdä myös couscousista. Tabbouleh on kuitenkin oikeastaan persilja-minttusalaatti, ja yrttien osuus aineksista olisi oikeaoppisesti huomattavasti suurempi kuin tässä meidän versiossamme, niin että lopputulos olisi pääasiassa vihreää. Isompi viljatuotteiden määrä lisää salaatin ruokaisuutta.

Tabbouleh

2,5 dl bulguria
vettä

iso nippu sileälehtistä persiljaa
hieman pienempi nippu tuoretta minttua
1 iso tomaatti
kevätsipulin varret
yhden sitruunan mehu
oliiviöljyä

Liota bulgurjyviä vedessä 15 minuuttia, valuta vesi pois ja purista vesi bulgurista mahdollisimman tarkkaan. Kuutioi tomaatti pieniksi kuutioiksi. Silppua kevätsipuli. Silppua persilja ja minttu hienoksi. Sekoita bulgur, tomaattikuutiot ja yrttisilppu, sitruunamehu ja oliiviöljy. Anna maustua tovin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails