keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Jälkijoulu

Viattomien lasten päivänä vietimme jälkijoulua Päivättären vierailun ja lahjojen merkeissä. Sen kunniaksi piti tietenkin laatia myös jälkijouluateria. 


Koska Lentävässä Lehmässä oli stilton-juustoa houkuttelevassa purkissa, aloittelimme aterian salaatilla, jossa punaisella salaattipedillä oli omenaa, saksanpähkinää - ja tietenkin stiltonia. Sekä Päivättären viime kesänä saarivaltakunnasta tuomaa England Preserves'in Pear, Date & Ale Chutney'a, jonka kehutaan sopivan erityisesti cheddarin seuralaiseksi, mutta oivallisesti se paikkaansa puolusti myös stiltonin rinnalla.


Pääruuaksi valikoitui fenkolinen karitsatagine Philippe Mérelin kauniista kirjasta Tajines, jonka ostin viime kesän Pariisinmatkalla Institut du monde araben kirjakaupasta. Pääsin siis harjoittamaan (olematonta) kyökkiranskan taitoani - onneksi Karhuherra osaa kieltä auttavasti ja saattoi kääntää ne osat ohjeista, joiden ymmärtämisestä en ollut aivan varma.


Tajine d'agneau au fenouil

1,2 kg luutonta karitsanlapaa
1 kg fenkolia
3 sipulia
3 cm pätkä tuoretta inkivääriä
3 porkkanaa
3 perunaa
10 sahramin luottia (tai jauhettua sahramia)
1 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua jeeraa
nippu persiljaa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Pese fenkolit ja poista lehdet, kova kanta ja pintakerros jos se on huonoa. Pilko fenkoli hienoksi. Kuori sipulit ja inkivääri ja silppua molemmat erikseen. Kuori porkkanat ja perunat. Leikkaa porkkanat viipaleiksi ja kuutioi perunat. 

Pilko liha 3x3 cm kuutioiksi (poista kova rasva). Paista lihakuutioihin pinta tarttumattomalla pannulla ilman rasvaa (itse käytin tähän tarkoitukseen tagine-pannua). Suolaa, pippuroi ja siirrä syrjään odottamaan. 
Laita tagine tai pata tulelle. Lisää pataan oliiviöljy ja kuullota sipuli ja fenkoli öljyssä, välillä sekoitellen. Suolaa ja pippuroi. Lisää inkivääri ja mausteet (persiljaa lukuunottamatta) ja sekoita hyvin. 

Lisää lihapalat sipulin ja fenkolin päälle ja lisää tagineen vettä noin puoliväliin. Sekoita, peitä kannella ja anna kypsyä miedolla lämmöllä tunnin ajan. Lisää sitten porkkanat ja perunat. Anna hautua vielä 40 minuuttia. 

Riivi persiljasta lehdet (ja silppua niitä hieman). Ripota lehdet taginen pinnalle juuri ennen tarjoamista.

Taginen kaveriksi arvelin sopivan viimeisimmässä Ruoka & Viinissä (8/2010) olleen taatelikuskusin, jota on tehnyt mieleni kokeilla siitä asti kun lehti luukusta kolahti. Lisukkeen kohdalla kävi kuitenkin vanhanaikaisesti, eli unohdin tehdä ostoslistan, ja jouduin sovittamaan reseptin siihen mitä kaapista löytyi. Onneksi lopputulos oli  onnistunut, mutta laitan tähän kuitenkin alkuperäisen ohjeen.

Taatelikuskus  

2 dl pituussuunnassa viipaloituja taateleita
3 dl kuumaa kasvis- tai kanalientä
3 dl kuskusia
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl raastettua luomuappelsiininkuorta (tätä minulla ei ollut)
1 dl appelsiinimehua (lisäsin purkista, mutta tuorepuristettu olisi epäilemättä parempaa)

lisäksi:
1 dl paahdettuja mantelilastuja (lastujen puutteessa laitoin karkeasti veitsellä rouhittua mantelia)
n. 1 dl mintunlehtiä (ei ollut tuoretta minttua, mutta laitoin reilun ruokalusikallisen kuivattua)
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Viipaloi taatelit (poista kivet). Mittaa kasvis- tai kanaliemi kattilaan, lisää taatelit ja kiehauta seos. Lisää kuskus, öljy, raastettu appelsiininkuori ja appelsiinimehu. Sekoita hyvin. Ota kattila tulelta ja anna makujen tasaantua kannen alla n. 10 min. 

Paahda mantelilastut kuivalla pannulla ja jäähdytä niitä hetki (siirrä pois kuumalta pannulta, muuten lastut palavat!). 

Sekoita kuskus ilmavaksi haarukalla. Lisää joukkoon mantelilastut ja mintunlehdet, viimeistele oliiviöljyllä ja pippurilla.

Fenkoli ja karitsa on ennenkin havaittu onnistuneeksi yhdistelmäksi, niin tälläkin kertaa. Keittoaikaa olisi ehkä voinut hieman lyhentää, tai perunat ja porkkanat jättää hivenen isommiksi paloiksi, mutta liha oli kyllä herkullisen mureaa. Vaikka pelkäsin taatelikuskusin puolesta em. syystä, se oli juuri niin hyvää kuin toivoinkin, ja oli jokseenkin täydellinen lisuke tälle miedonmakuiselle taginelle.

2 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Tuo tagine pitää laittaa kokeilulistalle.

Ketturouva kirjoitti...

Hyvää se oli. Haudutusaikaa olisi tosiaan voinut lyhentää. Ja pelkän riisin kanssa olisi voinut olla turhan pliisun makuista.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails