keskiviikko 19. syyskuuta 2007

Rakkausruokaa

Syyskuun ruokahaasteen teema sattuikin meille sopivasti, koska vietimme hiljattain hääpäiväämme. Osallistumme siis haasteeseen herkkutattirisotolla, jota laitoimme hääpäivän kunniaksi. Ruokajuomana nautimme tupaantuliaislahjaksi saatua luomukuohuviiniä - kiitokset Sariannalle! Valkoviini olisi varmasti myös oivallinen seuralainen tälle risotolle. Herkkutatit ja valkoviini antoivat tälle ruualle miedon, mutta todella hienon maun.


Risotto on sikälikin rakkausruokaa, että sitä keitellään hitaasti ja rakkaudella. Kovin kiihkeä lempi ja ruuanlaitto eivät sen sijaan kokemuksemme mukaan sovi yhteen, koska silloin huomio saattaa kiinnittyä ruuanlaitosta liiaksi muihin asioihin, jolloin tuloksena voi olla esimerkiksi poroksi palanutta käristystä.

Haastepostaus on tällä kertaa ihan kokonaan peräisin kirjasta, eli reseptin lähteenä oli Maarit Enkovaara-Astraldin Pastatieto.

Herkkutattirisotto (ohje neljälle)

400 g arborio- tai vialoneriisiä
300 g tuoreita (tai pakastettuja) herkkutatteja puhdistettuna ja viipaloituna
1 pieni sipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
n. 75 g voita
1 rkl hienonnettua persiljaa
1 tl oreganoa
suolaa
mustapippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
runsas 1 l kuumaa lihalientä (käytimme liemen pohjana vasikanfondia)
1,5 dl raastettua parmesaania

Puhdista ja viipaloi tatit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi ja pehmitä ne korkeareunaisessa paistokasarissa oliiviöljyssä ja n. 25 g:ssa voita yhdessä hienonnetun persiljan ja oreganon kanssa. Lisää viipaloidut tatit ja mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä sienet valellen niitä 0,5 dl:lla valkoviiniä.

Kaada sitten riisi kattilaan ja paahda sitä hetki, ennen kuin lisäät loput viinistä. Anna viinin haihtua ja ala sen jälkeen lisätä kuumaa lihalientä vähitellen (noin 1 dl kerrallaan), samalla sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä ja isää lihalientä sitä mukaa kuin riisi imee sitä. Kun riisi on kypsää (se saa olla melko löysää ja hiukan al dente), nosta kasari tulelta ja lisää loput voista palasina sekä puolet parmesaanista. Sekoita ja anna maustua muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua. Laita loppu parmesaaniraaste tarjolle risoton kanssa, sitä voi ripottaa annoksensa päälle maun mukaan.

1 kommentti:

Mikko kirjoitti...

Tästä risotosta tulee kyllä vesi kielelle. Kiitos osallistumesta ja onnea äänestykseen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails