sunnuntai 18. helmikuuta 2007

Vaihtelua kalakeittoon

Näytästää nyt tulevan useita keittobloggauksia peräjälkeen.

Jos perinteinen kalakeitto välillä tympäisee, vaihtoehtoja löytyy. Tämä seljanka-ohje on peräisin Valittujen palojen kustantamasta oivallisesta Ruokavuosi -keittokirjasta, jota pitää ohimennen hieman kehaista. Ruokavuosi on nimittäin mielestäni erittäin hyvä peruskeittokirja tällaiselle kotikokkaajalle. Siinä on paitsi hyviä, luotettavia reseptejä, myös perusteelliset toimintaohjeet ummikoille alkaen munien keittämisestä aina taskuravun valmistukseen. Äidilläni on siitä 70-luvun painos. Omani on uudistettu laitos 90-luvulta.

Seljanka

1 kg:n kuha, lahna, lohi tai siika
1 pieni porkkana
pala selleriä (itse laitan mieluumin palsternakkaa)
200 g lanttua
suolaa
1 tl valko- tai mustapippureita
1,5 l vettä
2 rkl voita tai margariinia
1 sipuli
1 tlk tomaattipyreetä
2 rkl kapriksia
10 mustaa oliivia viipaloituna
200 g tuoreita herkkusieniä viipaloituna
sitruunan mehu
reilusti silputtua persiljaa

Perkaa ja fileoi kala. Ota ruoto ja pää talteen, poista kidukset. Keitä päästä ja ruodosta liemi: lisää kattilaan puolitoista litraa vettä, musta- tai valkopippurit ja suola. Keitä hiljaisella tulella 45 min. Lopuksi siivilöi liemi.

Kuori juurekset, leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja lisää ne kalaliemeen. Keitä niitä jonkin aikaa (käytännössä se aika, joka kuluu sipulin silppuamiseen, kalan pilkkomiseen ja sienien viipaloimiseen).

Ruskista pannulla sipulisilppu ja kalapalat ja lisää ne kattilaan tomaattisoseen, kapristen, oliivien ja herkkusienten kanssa. Kypsennä miedolla lämmöllä n. 20 min. Mausta valmis keitto sitruunamehulla ja persiljasilpulla.

Meidän keitokseemme päätyivät perjantaisesta poropiirakasta yli jääneet kantarellit, joten laitoin herkkusieniä vain noin puolet 200 g rasiasta.



Mikä sattuma, muuten: Tämän viestin lähes valmiiksi kirjoitettuani lähdin lueskelemaan muita blogeja. Ja kuinka ollakaan, myös Pastanjauhajat olivat hiljattain kokanneet seljankaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos lähikaupassa myydään Myrttisen valkosipulisuolakurkkuja (niitä venäläisittäin säilöttyjä) pyydä kauppiaalta kurkkulientä mukaan omaan purkkiin. Suolakurkkuliemi on seljankassa se piste iin päälle. Määrä selviää maistamalla!

Ketturouva kirjoitti...

Kiitos vinkistä, pitääpä kokeilla! Lähikaupassa en muista noita Myrttisen kukkuja nähneeni, mutta ehkä hallista löytyisi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails