sunnuntai 24. joulukuuta 2006

Suuhunhyppäämistä roomalaisittain

Saltimbocca alla Romana

Tämä (nyky-)roomalaisen ruokalajin ehdottomina etuina on paitsi erinomainen maku, myös verraten nopea valmistuminen.

400 g (tästä tulee yleensä noin kahdeksan) vasikan ulkofilettä noin puolen sentin paksuisiksi leikkeiksi leikattuina
n.120 g Porsciutto crudoa eli ilmakuivattua Parman kinkkua
puolisentoista tusinaa salvian lehteä
40 g voita
suolaa
pippuria (ei ole välttämätön)

Viiniksi sopii esim. Montepulciano d'Abbruzzo


Asetetaan leikkeet työtasolle ja nuijitaan kevyesti rystysillä. Asetellaan prosciutton viipaleita leikkeiden päälle siten että ne peittävät leikkeet. Näiden päälle asetetaan pari salvian lehteä ja vielä viipale kinkkua, taitetaan komeus kahtia ja suljetaan cocktailtikulla. On olemassa myös toinen koulukunta, jonka mukaan leikkeet kääritään rullalle. Itse suosin taittamista, jonka senkin voi periaatteessa tehdä kahdella eri tavalla; joko vihkomaisesti, siten, että sauma tulee toiselle puolelle ja tikku toiselle, tai sitten siten että kaksi vastakkaista reunaa taitetaan keskelle ja lukitaan siihen tikulla.

Sulatetaan 30 g voita melko kuumalla paistinpannulla ja paistetaan saltimboccat noin minuutin per puoli, suolataan ja pippuroidaan maun mukaan, nostetaan pannulta ja pidetään lämpiminä.

Loppu voi ja loraus viiniä keitetään kasaan kuumalla pannulla saltimboccien jälkeen ja kaadetaan näiden päälle.

Tarjoillaan esimerkiksi perunoiden, herneiden ja porkkanoiden kera. Tai muiden vihannesten.

Oma suosikkimme on Jyrki Sukulan marinoidut vihannekset:
porkkana tai pari
pieni kukkakaali
pieni parsakaali
pari valkosipulin kynttä
sitruunamehua
valkopippuria
suolaa
parmesaanilastuja
hyvää oliiviöljyä

Leikkaa porkkana suikaleiksi ja kaalit nupuiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä valkosipulinkynsiä pari minuuttia. Ota kynnet vedestä (pidä ne tallessa) ja laita kasvikset kiehumaan 3-5 minuutiksi, niin että ne jäävät rapeiksi. Valuta kasvikset ja mausta murskatuilla valkosipulinkynsillä, valkosipulilla, suolalla, sitruunamehulla ja parmesaanilastuilla sekä oliiviöljyllä.




Syötävän hyvää joulua!



Kuvassa tämän vuoden ruokalahjoja ystäville, chilillä, rosmariinilla ja valkosipulilla maustettua viinietikkaa.

lauantai 9. joulukuuta 2006

Voiko suklaata olla liikaa?

Taloudessamme Karhuherra on oikeasti se suklaan syöjä, mitä tummempaa sen parempaa. Itse pidän suklaasta eniten jälkiruokien ja leivonnaisten muodossa. Viime viikonloppuna Karhuherra oli pikkujouluilemassa, ja Päivätär viihdyttämässä Poikaa ja minua. Jotakin herkkua piti valmistaa, ja päädyin kokeilemaan Domestic Goddess'in blogista löytämääni brownieta. Alkuperäisen ohjeen taikina on aivan valtava, joten tässä puolitettu ohje suomeksi. Puolikkaasta ohjeesta tuli sopivasti 23x30 cm laidalliseen vuokaan.

Lumen täplittämä suklaabrownie

200 g tummaa suklaata
200 g suolatonta voita
3 munaa, huoneenlämpöisiä
175 g sokeria
1 tl vaniljasokeria tai 0,5 rkl vaniljaekstraktia
110 g (vähän vajaa 2 dl) vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
125 g valkoista suklaata lastuina
tomusokeria pinnalle

Sulata tumma suklaa ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Siirrä kattila sivuun ja anna jäähtyä hetki.

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Lisää ne suklaaseokseen ja vatkaa hyvin. Kääntele joukkoon jauhot ja suola, ja sekoita lopuksi valkosuklaalastut taikinaan.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, ja paista 180 asteessa 25-35 min kunnes pinta on hiukan vaaleamman ruskea ja kuivunut, mutta sisus on vielä pehmeä.

Anna jäähtyä noin tunti ja leikkaa neliöiksi, sirota tomusokeria päälle.

Yksinkertaisuuden vuoksi tumman suklaan ja voin määrät ovat himpun isompia kuin alkuperäisessa reseptissä. Kaasu-uunissamme tuo 25 min oli juuri passeli paistoaika. Tomusokerin jätimme pois, mutta epäilemättä browniet ovat sillä kuorrutettuna edustavamman näköisiä.

Näistä aineksista lopputulos ei voi olla kuin hyvää, tosin brownie oli niin makeaa että toinen pala oli jo vähän liikaa. Maku oli mielestämme vielä parempi seuraavana päivänä, joten jos pystyt, säilytä brownieta yön yli.

perjantai 1. joulukuuta 2006

Arkistojen kätköistä...

Koska lupasin intialaista ruokaa, jatketaan samalla linjalla, vaikka tämä ruoka onkin kaivettu arkistojen kätköistä - tarkoitukseni oli blogata se jo aikaisemmin mutta jonnekin tämä aika kuluu. Ohje on peräisin Suuresta aasialaisesta keittokirjasta, josta on häpeällisen vähän mitään muuta tullutkaan laitettua. Tähän verraten nopeasti kypsyvään kasviscurryyn sopivat suunnilleen mitkä tahansa saatavilla olevat kasvikset, joten niiden osalta ohjetta voi pitää suuntaa-antavana.

Makea kasviscurry

2 porkkanaa
1 keskikokoinen palsternakka
1 isohko peruna
2 rkl öljyä
2 pilkottua sipulia
1 tl jauhettua kardemummaa
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1 1/2 tl juustokuminan siemeniä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
1/2 tl chilijauhetta
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä (tai hieman enemmän tölkistä)
3 1/2 dl kasvislientä
1 3/4 dl aprikoosi- tai muuta hedelmänektaria
2 rkl hedelmächutneyta (käytämme mangochutneyta)
1 vihreä paprika
100 g pieniä herkkusieniä
300 g kukkakaalia
1/2 dl jauhettua mantelia

Pilko kasvikset valmiiksi. Kuumenna öljy isossa paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipuli ja paista keskilämmöllä 4 min tai kunnes sipuli on pehmeää. Lisää mausteet (ks. kuva alla) ja paista sekoittaen noin minuutti, tai kunnes mausteet alkavat tuoksua.
Lisää porkkana, palsternakka, peruna (ja mahdolliset muut "kovat" kasvikset) sekä kasvisliemi, nektari ja chutney. Keitä kannen alla keskilämmöllä välillä sekoittaen 25 min.
Lisää paprika, sienet ja kukkakaali (ja muut "pehmeät" kasvikset). Keitä 10 min tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää lopuksi mantelijauhe. Tarjoa kasviscurry riisin kanssa.



Kuvassa keskeltä ylhäältä myötäpäivään raastettua inkivääriä (tölkistä), ruskeita sinapinsiemeniä, jauhettua korianteria, kardemummaa, jauhettua neilikkaa, kurkumaa ja chilijauhetta. Keskellä juustokuminan (jeera) siemeniä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails