perjantai 24. marraskuuta 2006

Pistaasikananpoika

Tavoitteenani on talven mittaan esitellä muutamia intialaisia ruokia. Täyteläisen mausteisine makuineen se nimittäin sopii minusta hyvin kylmään vuodenaikaan. Erilaisia keittokirjoja on tässä taloudessa useita, mutta monia niistä tulee harvoin avattua muualta kuin parin suosikkireseptin kohdalta. Yksi poikkeus kuitenkin on: olen keittänyt Camellia Panjabin Intialaisen keittokirjan melkein kannesta kanteen.

Viime viikonloppuna Karhuherra oli omissa menoissaan, joten kokkasin vaihteeksi kanaa iltaa istumaan tulleille ystäville. (Ja vaikka Karhuherra ei yleensä halua nähdä kyseistä siivekästä lautasellaan, maistui tämä kanakorma seuraavana päivänä hänellekin.)

Pistaasikananpoikakorma (4:lle)

1 kg broileria (käytin fileetä, mutta periaatteessa kaikki osat käyvät)
100 g suolattomia, kuorittuja pistaaseja
8 vihreää chiliä
5 rkl kevytkermaa
3 rkl maustamatonta jugurttia
2 silputtua sipulia
ruokaöljyä
2,5 x 1 cm pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
6 isoa valkosipulin kynttä murskattuna
3/4 tl garam masalaa
1/8 tl jauhettua kurkumaa
2 laakerinlehteä
3/4 tl jauhettua valkopippuria
1 1/4 tl fenkolinsiemeniä
1 silputtu tomaatti
suolaa
1 tl jauhettua (vihreää) kardemummaa
2 rkl silputtuja korianterinlehtiä

Pilko kana melko pieniksi paloiksi.

Keitä pistaaseja 10 min 2,5 dl:ssa vettä. Valuta pistaasit ja anna niiden jäähtyä (tai jäähdytä kylmällä vedellä huuhtomalla) ja hiero ohut kuorikerros pois. Hienonna pistaasit ja 4 vihreää chiliä kerman kanssa tahnaksi teho- tai sauvasekoittimella.

Ruskista sipulit kevyesti ruokaöljyssä. Lisää inkivääri, valkosipuli, garam masala, kurkuma, laakerinlehdet, valkopippuri ja fenkolinsiemenet ja paista pari minuuttia. Lisää sitten pistaasiseos ja paista toiset pari minuuttia. Lisää broilerinpalat ja paista 5 min. Lisää tomaatti, jogurtti, loput chilit ja suolaa maun mukaan. Lisää 3 dl kanalientä tai vettä ja keitä 15-20 min kunnes broileri on kypsää. Ripottele korianterisilppu ja kardemumma pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Unohdin chilit kauppaan, joten korvasin ne laittamalla puolikkaan vihreän paprikan ja teelusikallisen chilijauhetta. Suolattomia pistaaseja on vaikea löytää, niitä voi yrittää etsiä etnisistä ruokakaupoista. Itse olen tuonut pistaasit ulkomailta - kyllä vain, ihan tämä ruokalaji mielessäni.

Pistaasikanan kanssa sopivat tarjottavaksi keitetty basmatiriisi, mangochutney ja kurkkuraita (puolikas raastettu kurkku, 2,5 dl maustamatonta jugurttia, ripaus suolaa, jeeraa ja paprikajauhetta sekä hieman silputtua korianteria). Kuvan lautasella myös tomaatti-sipulicachumber (tomaatti, puolikas sipuli, ja neljännes vihreää paprikaa silputaan hienoksi, lisätään tilkka limettimehua, suolaa, pippuria ja silputtua korianteria). Naan-leipää saa nykyisin hyvinvarustetuista ruokakaupoista, mutta myös vehnä- tai perunarieska ajaa mainiosti asian. Halutessaan leivän voi lämmittää ja voidella voisulalla tai sulatetulla gheellä (puhdistettua voita). Olemme kokeilleet leipoa naania myös itse, mutta siitä lisää toisen kerran.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails