sunnuntai 17. syyskuuta 2006

Waterzooie, mikä surkea sapuska

Ehkä ylläoleva Asterix-sitaatti kuvastaa pikemminkin ranskalaista käsitystä belgialaisesta ruuasta, meistä tämä Belgian kansallisruoka on ollut myönteinen lisä kokkauksiimme. Jokaisella perheellä on kuulemma oma reseptinsä, ja waterzooie voidaan kanan lisäksi tehdä myös kanista tai kalasta. Oheinen pikaversio on ehkä vähemmän perinteikäs, mutta silti keskimääräistä parempi kanakeitto.

Waterzooie (n. 8 hengelle)

1 kg kuutioitua kanan rintafilettä
vehnäjauhoja
voita/öljyä paistamiseen

2 purjoa
2 perunaa
2 porkkanaa
2 rkl voita
suolaa
jauhettua valkopippuria

1,5 l kanalientä (tai kasvislientä)
(tai 1,25 l lientä+2,5 dl valkoviiniä)
4 persiljanoksaa
4 timjaminoksaa
2 laakerinlehteä

2 dl kermaa
1 munankeltuainen

Kuutioi kanan rintafilepalat ja kieritä kuutiot vehnäjauhoissa. Paista kanakuutiot paistinpannussa.

Leikkaa peruna ja porkkana pieniksi kuutioiksi, viipaloi purjo. Hauduta kasviksia kattilassa voissa 5 min. ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää kanaliemi (ja viini), paistetut kanakuutiot, persilja, timjami ja laakerinlehdet ja keitä 10 min. Lopuksi sekoita kerma ja keltuainen ja lisää ne keittoon, anna kiehahtaa.



3 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Waterzooie tuli muutama päivä sitten vastaan jossain keittokirjassa esimerkkinä kanakeitosta. En ole vielä tehnyt, mutta vaihtoehtoisia reseptejä olen muutaman ottanut talteen. Se kaikille ainakin on ollut yhteistä, että valkoviini kuuluu aina liemeen mukaan. Ja joissain on myös maininta, että viinin voi kyllä korvata tummalla oluella. Kuulostaa aika hauskalta idealta: kana-olut keittoa.

Ketturouva kirjoitti...

Näin olen myöskin lukenut, olkoonkin että netistä tuntui löytyvän vain yksi resepti (ainakaan englanniksi). Tuosta käyttämästäni reseptistä se kuitenkin puuttui. Mikä voi toisaalta johtua siitä, että kirjoitin sen ulkomuistista laitettuani waterzooieta ensimmäisen kerran. Mutta minäkö unohtaisin viinin reseptistä?! No, myönnetään että oudompiakin asioita on tapahtunut pojan syntymän jälkeen, mutta niistä puhuminen ei sovi ruokablogiin. ;)

Mutta laittakaa siis hyvät ihmiset sitä viiniä, ellette satu olemaan säälittävä lapsiperhe joiden viinikaappi alkaa täytön puutteessa muistuttaa Saharan autiomaata.

Ari Makela kirjoitti...

Waterzooie tuli mieleen mieleeni näin Asterixin 50-vuotispäivänä ja muistin, että siitä on täällä blogaus.

Lukiessani reseptiä mieleeni tulli heti, ennen kuin kommentit, flaamilainen pata (burguninpadan olutversio) ja että tähänkin voisi käyttää hapanta ja hedelmäistä belgiolutta.

En ole vieläkään tehnyt flaamilaista pataa belgioluesta - oppimassani reseptissä (Mastering the Art of French Cooking) käytetään vaaleaa lageria ja nyt on aivan eri tavaraa kuin belgiolut.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails